La Liga ще използва виртуални изображения и симулирани звуци

La Liga ще използва виртуални изображения на трибуните в телевизионните излъчвания с добавен „симулации на звук“, предоставени от създателите на видео играта FIFA, когато се възобновят игрите в четвъртък.

Националните радио- и телевизионни оператори ще предложат на своите зрители „естествено“ излъчване на игрите, които се играят при затворени врати без фенове, но международната публика ще се радва на подобрените предавания с добавено аудио и графика.

La Liga каза в изявление в неделя, че ще използва технология, която „ще позволи да се гледат мачовете по атрактивен начин, който много наподобява обстановката, както е изглеждала и звучала преди отлагането на състезанието.“

Трибуните ще бъдат „виртуализирани“ и ще предлагат мащабни изображения на седнали фенове, носещи цветовете на домашния клуб. La Liga си сътрудничи с норвежката компания VIZRT по технологията.

„В моменти, когато играта е спряна, това изображение на феновете може да се трансформира в платно, което съответства на цвета на отбора на домакините и ще носи различни послания“, добавиха от лигата.

Виртуалният звук е разработен от компанията за видеоигри EA SPORTS FIFA, в проект, наречен Sounds of the Stands.

„Това аудио е от библиотеката на официалния спонсор на LaLiga EA, която е записала звуците на реални стадиони, които след това са цифрово адаптирани, така че да може да бъдат ползвани в реално време по време на мача“, се казва в изявлението.

„Звука ще бъде адаптиран към случващото се в играта, когато възникват определени ситуации, като гол или фаул, създавайки това, което е известно като Atmospheric Audio.“

Барселона оглави таблицата с две точки над Реал Мадрид преди оставащите 11 кръга и след като сезонът беше спрян през март поради пандемията на коронавирус.

Рестартирането започва с дербито в четвъртък между Севиля и Реал Бетис, докато шампионите Барселона гостуват на Реал Майорка в събота и Реал Мадрид са домакини на Ейбар в неделя.

„Направихме тези промени в излъчването, така че феновете да могат да се насладят на LaLiga“, заяви президентът и Хавиер Тебас.

„Работим с глобални партньори, за да предложим страхотно зрителско изживяване. Ние сме в изключителна ситуация, но за нас беше важно да можем да се адаптираме и да предложим завладяващо, авангардно излъчване на нашите фенове “, добави той.