Мултибет или сингъл

Мултибет (множествен залог) представлява залог върху няколко събития. Всички направени залози трябва да се спечелят, за да бъде печеливш множествения залог. Минималният мултибет е от два отбора.

Мултибетът е в основата на играта на средностатистическия залагащ. Този тип залози са популярни преди всичко с високите си коефициенти или с други думи заради алчността на играчите. Средностатистическият играч вижда в множествения залог лек и бърз начин за печалба. Играчите са убедени, че винаги ще печелят и печелбата в този случай ще е по- голяма от колкото, ако залагат на сингъли. Другата причина е, че понякога играчите нямат финансова възможност за заложат на сингъл на всички срещи, които са си харесали и решават да комбинират срещите и формират мултибет.

Нека да разгледаме математическите основи на мултибета и на сингъла. За да избегнем факторите като уговорени срещи, подкупни съдии и още куп странни причини за изходите на срещите, ще разгледам едно не футболно събитие, но пак със случаен характер. Събитието е хвърляне на монета. То има два изхода- „ези” и „тура”. „Честният“ коефициент е 2.00. Същото е като да се заложи на футболна среща с коефициент 2.00. Разликата е, че ще разберем резултата много по- скоро. А и играта е по- честна в спортен смисъл.

 Ако реалният шанс е 50% за едно от двете събития, като се въведе и маржа на букмейкъра, то коефициента за двата изхода ще бъде 1.90.

Да предположим, че залагаме на „ези”. Понеже вероятността е приблизително 50% или 0.5, то след 1000 събития при залагане на сингъл, ще спечелим около 500 пъти. Печалбата ще е 500 х 1.9 = 950лв при залог 1лв. В крайна сметка при 1000лв залог ще спечелим 950 лв или ще имаме 95% възвращаемост.

Да разгледаме мултибета. Нека играем с две монети, които хвърляме една след друга, но изходите са обединени в мултибет . Вероятността за „ези“ и на двете монети е 0.5 х 0.5 = 0.25. Коефициента е 1.9 х 1.9 = 3.61. След 1000 залога ние ще спечелим 1000 х 0.25 = 250 пъти. Възвращаемостта ни е 250 х 3.61 = 902.5 или 90.25%.

Както се вижда при сингълите имаме 95% възвращаемост, а при множествения залог- само 90.25% . И това е при множествен залог от две срещи. А ако заложим на 3 събития, то възвращаемостта пада на 85.7%. При дългосрочни игри, множествени залог е по- губещ от сингълите.

Извода е, винаги се съобразявайте със „златното правило”- играйте само сингъли.