ФИФА умолява лигите да имат „здрав разум“ при протестите за Флойд

Управляващият орган на световния футбол FIFA поиска от организаторите на лигите да показват „здрав разум“ и да управляват процесите свързани с показването на съобщения за протест заради смъртта на Джордж Флойд, невъоръжен чернокож, убит в полицейския арести в САЩ.

Правилата на FIFA забраняват на играчите да показват каквито и да било „политически, религиозни или лични лозунги, изявления или изображения“ на тениските си. От 2014 г. тази забрана включва и бельото. Това е по отношение на играчите, които вдигат тениските си, за да покажат съобщение при отбелязването на голове.

Няколко играчи обаче протестираха по време на мачове в германската Бундеслига през уикенда, като Ядон Санчо и Ахраф Хакими от Борусия Дортмунд показаха бельо с надпис „Справедливост за Джордж Флойд“ в неделя.

Защитникът на Шалке 04 Уестън Маккени показа същото съобщение в друга среща, докато Маркус Тюрам на Борусия Моенхенгладбах коленичи, за да почете Флойд след гол срещу Юнион Берлин.

Германската футболна асоциация заяви, че преглежда инцидентите, в които е показано съобщението.

В изявление във вторник ФИФА заяви, че „напълно разбира дълбочината на настроенията и опасенията, изразени от много футболисти в светлината на трагичните обстоятелства по случая с Джордж Флойд“.

ФИФА добави, че прилагането на законите на играта е отговорност на организаторите на игрите, и че „трябва да използват здравия разум и да имат предвид контекста около събитията“.

„ФИФА многократно се е изразявала решително срещу расизма и дискриминацията от какъвто и да е вид и наскоро засили собствените си дисциплинарни правила с оглед да помогне за премахване на подобно поведение“, се добавя в изявлението.

„Самата ФИФА промотира множество антирасистки кампании, които често носят посланието за борба с расизма в мачовете, организирани под тяхно ръководство.“