Коментар на система „Против тълпата”

Съществува система за залагане „Следвайте хендикапа”, описана в книгата на Bob McCune „Education of a Sports Bettor“. В нея, най-общо,  се казва, да се следва посоката на промяна на коефициентите. Била гарантирана печалба 55% до 62% от залозите в дългосрочен план. Не знам дали е така. Не съм я проверявал.

В един български сайт намерих системата „Залози против тълпата”. На практика тя повелява точно обратното на системата na Bob McCune

В моите публикациi съм ви писал, че коефициентите не отразяват реалното съотношение на силите на съперниците в едно събитие. Букмейкъра няма полза от подобно нещо. Букмейкърите се стремят да предложат коефициенти, с които да балансират паричните потоци постъпващи чрез залаганията на различните изходи на едно събитие.

Горе – долу, нещата стоят така. На базата на статистиката от годините, фирмите създаващи коефициентите на срещите продават на други букмейкъри някакви начални коефициенти. Не се заблуждавайте, че те са честни или са показател на истинските вероятности за победа. Просто, такова е било разпределението на парите по изходите на събитието в изминалите години.

Основен фактор на промените е Азиатския пазар, той е много по-голям от пазарите по другите континенти, но това не означава, че само залагащите в Азия формират трендовете в промените на коефициентите.

Нека разгледаме любимата ми среща „Орлите” срещу „Зайците” (измислена среща,която съм ползвал в статиите си). Статистиката от годините ни дава началните коефициенти 1.33 – 5.50 – 8.00 при маржин 5.87%.

Миналата седмица „Орлите” са победили в титански сблъсък на международната сцена срещу миналогодишния шампион на Лига Европа. Хората са видяли потенциал в този отбор и започват масово да залагат суми за победа на „Орлите” над „Зайците”.

Фирмите, генериращи коефициентите контролират паричните потоци, или по-скоро съотношението между тях (самите постъпления в абсолютна стойност са фирмена тайна на букмейкърите). Тези фирми засичат засиления интерес към „Орлите” и веднага променят коефициентите на 1.30 – 5.50 – 9.00 за да балансират паричните потоци.

Никой не знае, дали за ръководството на „Орлите” тази среща от вътрешното горско първенство представлява интерес за отбора и дали треньора няма да бъде посъветван да не пуска основните си играча на терена за да съхрани силите им за предстоящия реванш със загубилия шампион на Лига Европа.

Според Bob McCune, вие трябва да заложите на „Орлите”, според българския автор, на „Зайците”. Вие бихте ли рискували при този пазарен хаос и малко пресилен интерес към „Орлите”?

Ще ви дам друг пример, случил се реално на Европейския пазар.

Срещата нека пак да е „Орлите” срещу „Зайците” с коефициенти 1.33 – 5.50 – 8.00.

Появява се ексцентричен милионер, който е VIP клиент на един букмейкър и му е позволено да залага колкото си поиска. Той си има лични причини, не свързани с никакви публично известни факти и залага над 500 000 на „Зайците”. Този отбор, събрал до момента под 1 млн. евро при въпросния букмейкър и изведнъж се оказва с над 1 млн евро заложени на него. Това взривява баланса на паричните потоци. Фирмите за коефициенти са принудени да променят коефициентите на 1.40 – 4.50 – 7.50.

Според Bob McCune, вие трябва да заложите на „Зайците”, според българския автор, на „Орлите”. Лично аз не бих си рискувал финансите заради някакъв ексцентрик (естествено, вие не знаете причината за промяната на коефициентите).

Описвам всичко това, за ви покажа, че понякога причините за промяната на коефициентите може да бъде доста странна и нямаща нищо общо с възможностите на отборите.

С една дума, не се подвеждайте по движението на коефициентите. Ако лично сте намерили някаква причина за да заложите на даден отбор и след това видите, че тренда клони във вашата посока, заложете. Може и откритата от вас причина наистина да е наклонила везните във ваша полза.

Сляпото залагане по едната или другата система ще ви доведе до фалит. Лично, теоретично съм експериментирал залагане само на аутсадери и резултата беше негативен.

Системата „Залози против тълпата” може да ползвате да максимизирате печалбата си, но само ако сте намерили смислена причина да заложите (знаете нещо, което не е публична информация). Ако нямате такава, максимизирането не може да ви помогне с нищо.

Това е цитат относно системата „Залози против тълпата”: „Има направени професионални изследвания, които показват, че методът носи успехи на играчи в близо 65% от времето.”. Ами и системата на Bob McCune гарантирала 55% до 62%. Сумата е малко над 100%, което означава, че някой не казва истината или поне не казва цялата истина.

Какво имам предвид, като казвам „…поне не казва цялата истина”? Тези системи за залагане може и да работят, но не и когато се ползват във всички възможни случаи. Използвайте по прецизен подбор на срещите. Например сте си харесали една от двете системи. Играйте на хартия или Excel и намерете своята познаваемост за избраната система. После започнете да вмъквате нови критерии, като например: домакин или гост, фаворит или аутсайдер, или каквото там ви хареса. Ако след добавянето на новите критерии изчислите и установите, че познаваемостта е по-голяма от първоначално изчислената, значи сте попаднали на правилен път.

Срещи с падащи коефициенти може да откриете на началната страница на този сайт. След около 100 анализирани игри, може да продължите с експерименталното залагане на хартия или в Excel. След още поне 100 игри (поне 2 месеца), при успешен резултат от експериментите, може да опитате с реални пари с минимални залози.

Не забравяйте коефициентите, за които се случват нещата. Златното правило ви е познато.

Ср. стойност на Коефициента х Познаваемостта > 1

Във формулата се използва средната стойност на коефициентите на печелившите прогнози, не на всичките залози.

Ако условието не е вярно, системата не става за ползване. Всъщност може и да става, ако ползвате финансова стратегия, но не винаги е за препоръчване, защото аконе изберете подходящата стратегия, повишава риска да фалирате.

Няма нищо лошо да експериментирате различни системи за залагане от Интернет, но не се хвърляйте направо в реалните залози. Не се доверявайте, проверявайте.