Русия ще позволи зрители на стадионите, когато мачовете се възобновят

Руският министър на спорта заяви в петък (29.05.2020), че приветства решението на властите да пуснат зрители на стадиони, когато мачовете във висшата професионална футболна лига в страната се възобновят през следващия месец.

Руската Висша лига спря мачовете в средата на март заради кризата с COVID-19 и се очаква да възобнови дейността си на 21 юни.

„Важно е футболното първенство да се възобнови в присъствието на зрители, макар и малко на брой“, заявиха руските информационни агенции, цитиращи спортния министър Олег Матицин.

„Гледах мачове от Бундеслигата. Настроението е много странно. Няма достатъчно емоция. Без зрители мачовете не изглеждат така, както сме свикнали.“

Няколко европейски професионални лиги възобновиха мачовете този месец, включително и в немската професионална лига, но без зрители.

Руски наблюдател за здравето на потребителите се съгласи в четвъртък, че стадионите могат да посрещат зрители на руските мачове от Висшата лига, ако заемат не повече от 10% от капацитета на един стадион.

В момента шампионът Зенит Санкт Петербург води класирането на 50 точки след 22 изиграни мача. Локомотив Москва и Краснодар са втори и трети съответно, с девет точки зад лидерите.

По-рано този месец Русия заяви, че ще позволи на чуждестранни спортисти, състезаващи се във вътрешните си спортни лиги, да влязат в страната, въпреки че границите й остават затворени за чужденци.

Той каза, че този ход е предназначен да помогне на клубовете да възобновят тренировките.

Към петък Русия е регистрирала 387 623 случая на новия коронавирус, третият най-висок отчетен брой в света след САЩ и Бразилия.