Лекция 2. Основни термини в залагането

Като всяка специфична област, залагането също има собствени термини, които е желателно да познавате. Те ще повишат вашата ефективност, ако се захванете със залози. Ще започна от най-лесното и леко ще повишавам трудността.

Букмейкър

Фирма, която предлага всичко необходимо на клиентите си да правят предпочитаните от тях залози. Когато залозите са онлайн, букмейкърът предлага услугите си чрез уебсайт или App за мобилни телефони.

Игра

Играта е спортно събитие (event), предоставящо ни възможности за залагане. Спортната игра е сблъсък на двама (или повече) противници.

Маркет

Маркет, пазар (market) са възможностите във всяка игра, които ни се давт за залагане. Всяка от тях е отделен маркет. Маркети са „Краен резултат“, „Над / под 2.5 гола“, „Ще отбележат ли двата отбора“ и т.н. Казват им „пазари“ защото се прави сравнение с мястото, където се продават продукти, като под продукт разбирайте всеки „изход“.

Изход

Когато си харесате маркет, вие може да заложите на една от предложените опции. Всяка опция е „изход“ (outcome). Маркета „Краен резултат“ има изходите „Домакин“, „Равен“ и „Гост“.

Селекция

Комбинацията Игра + Маркет + Изход се нарича селекция. Когато кликнете върху даден изход на един маркет от определена игра, вие всъщмост правите вашия избор за залагане или селекция за залагане. Този набор от данни (игра+маркет+изход) се записва във Фиша, т.е. фиша ви показва избраната селекция.

Фиш

Фишът или Бетслипът (Bet Slip) е мястото където се събират всички ваши селекции. Избирате дали ще заложите избраните селекции като няколко сингъла или един мултибет, добавяте сумата на залога и правите вашия залог.

Сума на залог

Това е сумата, която давате, когато залагате, сумата на облога. Понякога може да срещнете залога (stake) като „цена“ на залога. В разговор за кратко се използва само „залог“, ако се подразбира, че става дума за сумата на залога, а не за самия набор ор селекции.

Залог

Комбинацията от селекции и сумата на залога се нарича за кратко „залог“. Той се формира във Фиша. След одобрението на играча, залога се съхранява от букмейкъра. Залога може да бъде „активен“, до като не са завършили всички игри от селекциите. Може да бъде „завършил“ като печеливш, губещ или Void (с върната сума на залога).

Коефициент

Има различни видове коефициенти (odds) по света. За сега ще се спра само на десетичния коефициент, който се ползва в България. Коефициента ви показва каква сума ще ви бъде дадена, ако спечелите. Ако коефициента е 1.50 и вие заложите 10 лв, ще получите Коефициента х Залога = 1.50 х 10 = 15 лв.

Масова заблуда е, че реципрочната стойност на коефициента е вероятността за случване на изхода, чийто коефициент ползвате. Това не е вярно. Коефициента съдържа в себе си отношението на сумите, които се залагат за различните изходи и маржина, даващ печалбата на букмейкъра. Той показва как залагат играчите и в този смисъл техните очаквания. За това се казва, че с коефициентите се изчислява „Косвената вероятност за случване„. Повече информация може да намерите в статията „Създаване на коефициентите за залагане„.

Изплащане, плащане

Това е сумата, която ще получите, ако спечелите. Не бъркайте „изплащането“ (payout) с „печалбата“. Това е най-често срещаната грешка, която се допуска в България. Изплащането съдържа в себе си сумата на залога и печалбата. Понякога вместо „изплащане“ може да се ползва термина „брутна печалба“. Изплащането = Залога + Печалбата = Залога х Коефициента

Печалба

Печалба (profit): Това е частта от изплащането над залога, т.е. Печалбата = Изплащането – Залога = Залога х Коефициента – Залога = (Залога – 1) х Коефициента. Понякога се ползва термина „Чиста печалба“ или „Нетна печалба“, ако преди това вместо думата Изплащане сме ползвали термина Печалба.

Маржин

Маржинът (margin) e труден за разбиране и обяснение термин. Имам отделна статия за тази цел: „Основи на залагането – букмейкъри и как се формира печалбата им„. Казано на кратко, това е част от коефициента, която служи за да се формира печалба за букмейкъра в идеалния случай. Всеки маркет има различен маржин. Не забравяйте, че маржина съществува за да си нямате главоболия в последствие.

При всички маркети (с изключение на „Двоен шанс“) маржина се изчислява по един и същи начин, т.е. сума от реципрочните стойности на всички коефициенти минус единица. Ето пример с маркет с 3 изхода: Маржин = 1/Коеф.1 + 1/Коеф.2 + 1/Коеф.3 – 1

Вероятност на случване на изход

Ако ползвания от вас маркет е „Краен резултат“, тогава може да се говори за „Вероятност за победа на домакина“, „Вероятност за равенство и т.н. Стойността на тази величина няма да я намерите никъде. В някои сайтове може да видите нещо като „8/10“, което означава вероятност 80%, но това е предположение, което в повечето случай е резултат от „почесване по носа“.

Вероятностите могат да се изчислят от вас, след анализ на статистика или анализ в реално време. Вземате набор от критерии и правите прогнози и анализ продължение на месеци. След това, ако една игра отговори на избраните критерии, може да се предположи, че вероятността за случване отговаря на познаваемостта ви за тези критерии. Не е перфектен метод, но е доста точен.

Сингъл

Сингълът или единичният залог (single) е залог, който съдържа само една селекция (един изход на един маркет на една игра).

Мултибет

Мултибет или множествен залог, алумулатор, експрес, колонка (multi bet) е залог, който съдържа няколко селекции в комбинация. Ще спечелите, ако познаете всичките. Вероятността за случване намалява, а общия коефициент на мултибета е произведение на всички коефициенти на всички селекции. „Мултибет или сингъл“ – изберете сами.

Пълно комбиниране

Това е набор от всички комбинации на всички селекции при избрани няколко игри. Пример: При 2 игри всяка с по 3 изхода имаме 9 (3^2) възможни комбинации (1-1, 1-Х, 1-2, Х-1, Х-Х, Х-2, 2-1, 2-Х, 2-2). Това пълно комбиниране се ползва само при Джакпотите или Тото 1. Ако го ползвате при мултибетове, поради наличието на маржин, винаги ще загубите.

Пълно комбиниране се казва също, ако обхваща всички игри, но при ползване на комбинации от част от възможните изходи. Пример: Залагате на равенствата в едно първенство, в един кръг. Имате 12 отбора, това са 6 игри в един кръг. Очаквате, че минимум 3 от игрите ще завършат с равенство. Правите Пълно комбиниране , т.е. (3 от 6) или 20 мултибета. Ако заложите по 1 лв на всеки мултибет, само 3 игри завършат с равенство и коефициентите им са над 3.00, изплащането ще бъде над 27 лв. Ще имате над 7 лв печалба.

Типстер

Типстерът е човек, който дава съвети (tips), прави прогнози. Повече информация може да намерите в статията ми „Как да изберете подходящият типстър?“.

Познаваемост

Познаваемостта или успехът е процента на познатите (печеливши) прогнози спрямо общия брой прогнози, т.е. Познаваемост = Спечелени срещи / Всички срещи. Под слечелени срещи се разбират всички срещи, при които изплащането е по-голямо от нула, независимо, че може да нямате печалба (Например при резултат Half Lose)

РОИ

Return Оn Investment (ROI) е величината даваща представа за възвращаемостта на инвестициите, т.е. на залозите. ROI = Сумата от всички изплащания / Сумата от всички залози. РОИ се използва за сравнение на системи, стратегии, типстъри и т.н. Само с РОИ обаче трудно ще разберете колко ще спечелите след 1 месец при начален баланс, примерно 100 лв.

Среден печеливш коефициент

Average Winning Odds е средно аритмитичната стойност на коефициентите от печелившите ви залози, т.е. СПК = Сума от коефициентите на N печеливши залога / N. Този показател е много полезен. Всеки може да се похвали, че е направил серия от прогнози с 80% познаваемост. Погледнете СПК, ако е по-малко от 1.25 (1/0.8), не му обръщайте внимание.

Стойност (Value)

Това е един от термините от „висшия пилотаж“ в областта на залаганията. Можем да говорим за Стойност на залога и за Стойност на залагащия (типстъра). И ва двата случая говорим за еднои също, но в единия случай става дума за един залог, а в другия случай за много залози.

При Стойност на залагащия (много залози), се използва формулата: Value = Познаваемост х СПК. Ако е над 1, можем да говорим, че човека може да прави добри прогнози. Колкото е по-голяма стойността, толкова по-голям професионалист е залагащия (типстъра). По-този начин можем да сравняваме типстърите.

При Стойност на залога (един залог), се използва формулата: Value = Вероятност за случване х Odds. Това е по-честото използване на този термин. Той е в основата на стратегията на Кели. Ако Стойността е по-голяма от 1, това означава, че сме открили селекция, която си „струва“ да играем. Открили сме нещо ценно, нещо, което букмейкърите (другите играчи) не знаят или не вземат предвид. Тази допълнителна информация за селекцията привнася „стойност“ в залога. Тя превръща селекцията в печеливша или поне ние така си мислим.

При стратегията на Кели се изчислява колко да заложим, ако сме открили „стойност“ в селекцията. Колкото е по-голяма стойността, толкова повече можем да заложим.

Риск на залога

Рискът на залога е често срещано понятие, на което почти винаги му се влага не точно дефиниран смисъл. Няма формула за изчислението му и за това му се дават произволни стойности, винаги „изсмукани от пръстите“. Това, което ви дадох за пример при Вероятност на случване „8/10“, понякога може да го срещнете и като риск на залога. Честно казано, това е глупаво. Риска не се измерва в проценти (дроби).

Като термин, Рискът в залагането може да се дефинира като потенциалната загуба на средства, която може да възникне, ако не се случи очаквания от нас изход на събитието. В математическо отношение, Риска = (1 – Вероятност на случване) х Залог. Тази формула едва ли ще я срещнете някъде. Тя е следствие на пълната формула за риска, която се ползва в някои сфери на живота, а именно, че риска е произведение на вероятността да се случи „лошото“ събитие, вероятността това събитие да ни причнини вреда и стойността на вредата (вероятността да има пороен дъжд, вероятността дъжда да ни отнесе къщата, стойността на къщата).

Рискът е свободно ползван термин в областта на залозите и за това не се доверявайте веднага на прочетена информация, където се ползва тази дума. „По-голям“ или „по-малък“ риск са стойности, които обикновенно се преценяват по усмотрение на пишещия. Бъдете внимателни.

Продължава …