Критерий на Кели

Критерий на Кели – печеливша стратегия за залози

Стратегията „Критерият на Кели” е получила името си от американеца Джон Л. Кели, който е нейният откривател. Критерият на Кели гласи, че “ако вие можете да определите вероятността за изхода от една среща, то тогава чрез формула можете да определите и точната сума от вашия капитал, която трябва да заложите на тази среща”.

Същност на стратегията на Кели

На пръв поглед това е перфектна стратегия защото при Критерия на Кели рискът от банкрут е практически елиминиран. При Критерия на Кели залогът расте, докато печелите и намалява, когато допускате загуба. Размерът на залога се определя от процент от размера на вашите средства.

Трудността при тази стратегия е, че се изисква играчът да има предимство при прогнозите спрямо букмейкъра. Когато залагате, използвайки Кели, се очаква да бъдете наравно или по-добри от букмейкъра. Ако домакинът е оценен с коефициент 2.00 (това е около 40- 45% вероятност) в дадена среща, вие трябва да заложите само ако смятате, че имате минимум 50% шанс да спечелите.

На практика тази стратегия Ви дава формула за изчисляване на сумата за залагане, но могат да я прилагат само много напреднали играчи. Един начинаещ или средно напреднал играч, няма никакъв шанс да изчисли вероятността за дадено събитие.

Формулата изглежда така: А = Р – (1 – Р)/(К – 1). Ето и какво означават символите в нея:

А – процент от банката за залагане, които трябва да заложите на срещата;

Р – това е вероятността (според Вас) да се получи изхода от срещата, на която залагате;

К - коефициентът на букмейкърите за изхода от срещата, на която залагате.

Ако сте открили селекция с коефициент 2.00 и смятате, че вероятността тя да бъде печеливша е 55%, по формулата на Кели лесно можете да изчислите колко пари да заложите. Вероятността Р при този пример е равна на 0.55 и резултатът от изчислението показва А = 0.1 или 10%.

Формулата на Кели открива и оптимизира залога само в случаи, когато знаете своята вероятност при прогнозиране. Ако сте твърде оптимистичен в прогнозите си, ще загубите пари. Ако сте твърде песимистичен, ще спечелите пари, но по-малко, отколкото, ако свободно боравите със залозите.

Както при всяка друга стратегия и при тази трябва да си определите минимална печалба. Когато я достигнете, започнете от начало.

Много играчи вече се питат как се изчислява собствената вероятност за изход на дадена среща. Използва се метода „Value betting” или намиране на собствена стойност на коефициента за срещата. Може да бъде статистически, може да бъде по някакъв друг метод, избора е Ваш.

Ето един пример от личен опит за залагане на Критерий на Кели

В уебсайт за прогнози се предлага възможността всеки посетител да прогнозира изхода на няколко предложени срещи. Предполага се, че посетителите, в голямата си част, са едни и същи хора. Случайните посетители са много малко. Установява се, че ако прогнозите на посетителите са за победа на гостите, то в около 80% от случаите, прогнозите са верни. Статистиката се прави за период от няколко месеца. Такава статистика всеки може да си направи сам. Изводът е, че ако залагате само на указаните срещи, вероятността Ви за успех е почти гарантирано 80%. Избирате си такава среща и проверявате букмейкърите какъв коефициент, респективно каква вероятност дават за тази среща. Ако установите, че вероятността е под 75%, играйте я. Стойността на Р във формулата е 0.8.

Естествено, не се надявайте на чудеса при Value betting системи от подобен елементарен характер, но нищо не пречи да опитате тази стратегия за залагане, ако търсите нещо ново в залозите.