История на игрите за залагане
Арбитражи - теория
Азиатският хендикап
Видове коефициенти
Движение на коеф.
История на залаганията
Статистика
Информация - история на залаганията

Хората винаги обичат да се конкурират и да правят залози. Например, в древни времена залогът в един спор може да бъде не само пари, ценности, дом, но и собствената съпруга и деца, а дори човешки живот. При индианците, родоначалниците на баскетбола, капитана на загубилият отбор ставал жертва в чест на боговете. Историята разправя, че в Китай през VI век пр. н. е. двама просяци спорели, от коя страна на една бреза ще падне избраното от тях листо, при първият порив на вятъра. Те заложили собствените си уши! Победеният е трябвало да ги отреже и да ги даде на победителя. Какво е станало накрая, историята мълчи.

Минало време и се променил и предмета на спора. Той станал много по- смислен. Първите залагания били при конните надбягвания през 1651 година във Франция. Това били парични облози между дворяни. По това време, поради засиленият интерес към конните надбягвания, е дадено възможност и на зрителите да залагат кой кон първи ще пресече финалната линия.

Професионалните букмейкъри са се появили в Англия през XIX век. Те контролирали залаганията, разпределението на печалбите и получавали за това процент печалба. По- късно се появили тотализаторите- устройства за автоматично изчисляване на разпределението на залозите на играещите според коефициентите. В тотализаторите се съхранявали заложените суми. Собствениците на тотализаторите прибирали процент за себе си, а останалото се разпределяло между печелившите. Много бързо букмейкърските кантори и тотализаторите се разпостранили по целият свят.

Огромна популярност букмейкърството придобило в Съеденените щати. В сферата на залозите попаднали не само конните съзтезания, а и кучешките гонитби. Американците „изобретили” даже и съзтезанието с хлебарки, в което играчите можели да залагат на любимата си хлебарка.

С появата на колективните спортове, букмейкърите започнали да приемат залози и за други съзтезания, например на футболни срещи, хокей, баскетбол, тенис и др. Сега световните букмейкърски кантори предлагат за заложите пари на абсолютно всяко събитие, което може да се отнесе към вероятностните събития. Най- достъпния способ за развлечение е чрез Интернет. Може да заложите кой ще бъде поредният мъж на Бритни Спиърс или как ще завършват изборите в дадена държава. Но най- голям интерес има към спортните събития. Удоволствието е двойно- от играта и от залога.

В залозите има много адреналин и не лоши печалби. Понякога емоциите са отрицателни и са последвани от пълни фалити. Залагането не е дейност за всеки. Необходима е голяма финансова дисциплина и голяма доза късмет.

   
11.04.2010