Статистическа стратегия
Статистическа стратегия

Много често се казва, че статистиката не е критерии за отлични прогнози. Да, вярно е, че тя не е панацея, но тук ще демонстрирам, че благодарение на нея може да се печели във футболните залози дори без да познавате съставите в дадена среща.


Пример как може да се използва статистиката за футболки прогнози.

Хората, които изчисляват коефициентите (odds compilers), работещи при букмейкърите, могат с голяма точност да определят вероятностите за изходите на събитието във футболните срещи.

Коефициентите, предлагани от букмейкърите, рядко представляват «правилната» вероятност за резултатите от футболните срещи. Например, ако два отбора са оценени с еднакви коефициенти, това не означава задължително, че вероятността двата отбора да победят е еднаква. Обикновенно, причината за това е, че букмейкърите вземат голямо количество фактори под внимание, повече дори от колкото изисква оценката. Очевидно, букмейкърите искат да максимизират печалбата си за сметка на правилността на оценката на вероятностите.

Това явление реферира с «неравномерното разпределение на печалбата». Букмейкърите работят с заложена средна печалбата за залагащите около 88%. Статистиката показва, че в крайна сметка, за голям период от време, печалбата е неравномерно разпределена. Например, ако залагате само на домакините, печалбата е около 90% (по- голяма от средната), а ако залагате на гости, печалбата е около 85% (по- малка от средната). Тогава, съвета ни ще бъде «Залагайте само на домакините”.

Преди години, много експерти ни убеждаваха, че т.н. пренебрегвани отбори са значително надценени и залагането на тях в дългосрочен план гарантира голяма възвращаемост на инвестициите, само е необходимо да имате търпение да чакате. От друга страна залагането на популярни отбори като Манчестър Юн., Реал Мадрид, Милан, Ювентус, Баерн Мюнхен и др. е добър начин да загубите парите си.

Фактически, такива твърдения са абсолютно неправилни.


Какво се случва когато подкрепяте пренебрегвани отбори? Нека да разгледаме една статистика основана на база от данни за 40 000 футболни срещи за три поредни сезона.

- Залагане на гостуващи тимове с коефициент >3.00 и имаме възвращаемост 0.82 лв на всеки 1 лв залог (21700 срещи);

- Залагане на гостуващи тимове с коефициент >5.00 и имаме възвращаемост 0.76 лв на всеки 1 лв залог (7000 срещи);

- Залагане на гостуващи тимове с коефициент >7.00 и имаме възвращаемост 0.70 лв на всеки 1 лв залог (2400 срещи);

Както казах, очакваме 88% възвращаемост на залозите при случаен избор на срещите. Както показва гореуказаната статистика, средната възвращаемост, когато залагаме «сляпо» на срещи е значително по- малка- например 70% за коефициенти над 7.00 и 55% за коефициенти над 10%.


Нека да разгледаме друг интервал от коефициенти- домакини фаворити:

- Залагане на доманските тимове с коефициент < 1.50 и имаме възвращаемост 0.94 лв на всеки 1 лв залог (5100 срещи);

- Залагане на доманските тимове с коефициент < 1.40 и имаме възвращаемост 0.95 лв на всеки 1 лв залог (3000 срещи);

- Залагане на доманските тимове с коефициент < 1.30 и имаме възвращаемост 0.97 лв на всеки 1 лв залог (1500 срещи);

Тези цифри ни показват, че букмейкърите получават много малко преимущество пред залагащите когато се залага на фаворитите. Например, ако залагате само на домакински отбори с коефициент под 1.30, ще имате 97% възвращаемост при планирана 88%. Де факто, ако залагате на отбори с коефициент под 1.20 букмейкърската печалба ще се елиминира, но вие пак няма да сте на печалба.


Третият (последен) интервал от коефициентите е най- интересен.

- Залагане на гостуващи тимове с коефициент < 2.00 и имаме възвращаемост 0.98 лв на всеки 1 лв залог (2300 срещи);

- Залагане на гостуващи тимове с коефициент < 1.80 и имаме възвращаемост 0.99 лв на всеки 1 лв залог (1300 срещи);

- Залагане на гостуващи тимове с коефициент < 1.60 и имаме възвращаемост 1.06 лв на всеки 1 лв залог (550 срещи);

Възвращаемостта тука е любопитна. Залози на тимове с коефициенти по малки от 1.6 ни дава 6% преимущество пред букмейкърите.

Излиза, че може да се победим букмейкърите със залози на „сляпо” на срещи които са в даден коефициентен интервал. Статистиката ни показва, че лекото преимущество на гостуващи отбори ни носи печалби. Необходимо е само в дългосрочен план да се залага на коефициенти около 1.60 – 1.65 и ще имате малка печалба когато сезона завърши.


Внимание

Не започвайте веднага да залагате на гостуващите отбори с коефициенти около 1.60 – 1.65. Всичко горенаписано е само пример как можете сами да си направите собствена статистика и да я използвате пълноценно.

Всеки с малко компютърна грамотност и с помощта на MS Excel може да се справи с проблема. Разбира се това няма да стане за 1 час и до края на деня да започнете да залагате. В Интернет може да се намерят таблици с търсените данни. Няма нужда да се обработват всички първенства за един сезон, дори по- добре е да се спрете на първенството на една държава. Нормално е стойностите на статистическите вероятности да са различни за различните държави, дори за различните първенства в една държава.

Аз Ви показвам посоката, пътя сами трябва да си го извървите.

   
11.04.2010