Стратегия "Критерият на Кели"
Мартингейл
Ормонд
Контра Д'Аламбер
Реверсивен Лабучер
Плоска
1-3-2-6
Фибоначи
Д'Аламбер
Критерият на Кели
Лабучер
Оскар
Ва банк
Пароли
Стъпаловидна
10 процентна
Стратегия "Критерият на Кели"

Стратегията „Критерият на Кели” е получила името си от американеца Джон Л. Кели, който е неин открвател на. Критерият на Кели гласи, че “ако вие можете да определите вероятността за изхода от една среща, то тогава чрез формула можете да определите и точната сума от вашия капитал, която трябва да заложите на тази среща”.

На пръв поглед това е перфектна стратегия защото при Критерия на Кели рискът от банкрут е практически елиминиран. При Критерия на Кели залога расте, докато печелите и намалява, когато губите. Размерът на залога се определя от процент от размера на вашите средства.

Трудността при тази стратегия е, че се изисква играчът да има предимство при прогнозите спрямо букмейкъра. Когато залагате, използвайки Кели, се очаква да бъдете наравно или по-добри от букмейкъра. Ако домакинът е оценен с коефициент 2.00 (това е около 40- 45% вериятност) в дадена среща, вие трябва да заложите само ако смятате, че имате минимум 50% шанс да спечелите.

На практика тази стратегия Ви дава формула за изчисляване на сумата за залагане, но могат да я прилагат само много напреднали играчи. Един начинаещ или средно напреднал играч, няма никакъв шанс да изчисли вероятността за дадено събитие.

Формулата изглежда така: А = Р – (1 – Р)/(К – 1) , където

А – процент от касата за залагане, които трябва да заложите на срещата;

Р – това е вероятността (според Вас) да се получи изхода от срещата, на която залагате;

К- коефициента на букмейкърите за изхода от срещата, на която залагате.

Ако сте открили обект с коефициент 2.00 и смятате, че вероятността той да спечели мача е 55%, по формулата на Кели лесно можете да изчислите колко пари да заложите. Вероятността Р при този пример е равна на 0.55 и резултатът от изчислението показва А = 0.1 или 10%.

Формулата на Кели открива и оптимизира залога само, ако знаете своята вероятност при прогнозиране. Ако сте твърде оптимистичен в прогнозите си, ще загубите пари. Ако сте твърде песимистичен, ще спечелите пари, но по-малко, отколкото, ако свободно боравите със залозите.

Както при всяка друга стратегия и при тази трябва да си определите минимална печалба. Когато я достигнете, започнете от начало.

Много играчи вече се питат как се изчислява собствената вероятност за изход на дадена среща. Използва се метода „Value betting” или намиране на собствена стойност на коефициента за срещата. Може да бъде статистически, може да бъде по някакъв друг метод, избора е Ваш.

Ето един пример, за който съм чел някъде.

В уебсайт за прогнози се предлага възможността всеки посетител да прогнозира изхода на няколко предложени срещи. Преполага се, че посетителите, в голямата си част, са едни и същи хора. Случайните посетители са много малко. Установява се, че ако прогнозите на посетителите са за победа на гостите, то в около 80% от случайте, прогнозите са верни. Статистиката се прави за период от няколко месеца. Такава статистистика всеки може да си направи сам. Извода е, че ако залагате само на указаните срещи, вероятността Ви за успех е почти гарантирано 80%. Избирате си такава среща и проверявате букмейкърите какъв коефициент, респективно каква вероятност дават за тази среща. Ако установите, че вероятността е под 75%, играйте я. Стойността на Р във формулата е 0.8.

Естествено, не се надявайте на чудеса при Value betting системи от подобен елементарен характер, но нищо не пречи да опитате.

   
11.04.2010