LA Galaxy се раздели с халфа си Катаи след „расистки“ публикации на съпругата му

LA Galaxy се раздели със компанията на сръбския полузащитник Александър Катай, след като съпругата му публикува „поредица от расистки и насилствени публикации в социалните медии“, съобщи в петък екипът на Мейджър Лийгс (MLS).

В публикации в Instagram, които оттогава са изтрити, Теа Катай посочи протестиращите от движението Black Lives Matter като „отвратителни говеда“ и призова за насилие срещу тях, според съобщения в медиите.

Привържениците на Black Lives Matter протестират в градове в САЩ след смъртта на Джордж Флойд, невъоръжен чернокож, убит в полицейски арест в края на миналия месец, призовавайки за полицейска реформа и расова справедливост.

LA Galaxy пусна кратко изявление в петък, в което обяви, че полузащитникът Катай и екипът са се „съгласили взаимно да се разделят“, след като „категорично осъдиха“ постовете на Теа Катаи, когато в сряда се разбра за тях.

„LA Galaxy застават до всички цветнокожи общности и особено до черната общност в протестите и борбата срещу системния расизъм, социалното неравенство, фанатизма и насилието“, заявиха от клуба.

29-годишният Катаи, който преди време игра за Chicago Fire, подписа с LA Galaxy през декември, се извини за публикациите на съпругата си в социалните медии.

Сезонът на MLS е в задържане от март, когато започна пандемията на коронавирус и замръзи голяма част от професионалния спортен календар, а по-рано тази седмица ратифицира сделка, позволяваща играта да се възобнови през 2020 г.