Футбол – Оле! Ла Лига се разпалва отново след като старите врагове се обединиха

След мощен натиск от всички заинтересовани страни, испанската Ла Лига отново започва да действа следващата седмица след тримесечна пауза заради пандемията COVID-19.

Сезонът се възобновява в сряда при странни обстоятелства с втората половина на мач от Сегунда Дивизия между Райо Валекано и Албасете, който беше прекъснат през декември поради обидни скандирания.

Стартовият пистолет ще даде началото с дербито в четвъртък между Севиля и Реал Бетис, а шампионите Барселона ще изиграят първия си мач в събота като гости на Реал Майорка, като съперниците за титлата Реал Мадрид ще гостува на Ейбар в неделя.

Всички мачове ще се играят без зрители от съображения за безопасност, въпреки че телевизионните оператори планират да възпроизведат шум от тълпата за телевизионните зрители, което ще включва минута аплодисменти за повече от 27 000 жертви на COVID-19 в Испания.

Докато клубове като Ейбар и Расинг Сантандер изразиха безпокойството си от завръщането и играч на Кадис отначало отказа да се яви на тренировки, Испания до голяма степен се обединява от желанието футболът да се завърне, за да вдигне настроението в една от най-засегнатите страни в света от вируса.

Президентът на Ла Лига Хавиер Тебас поведе кампанията за възстановяване на сезона, като предупреди по-рано, че неприключването на кампанията може да доведе до колективна загуба от един милиард евро (1,13 милиарда долара) от задържани приходи от излъчване и парични награди.

Старите рани между Тебас и президента на федерацията Луис Рубиалес се разразиха в ранните етапи на преговорите. Но след осемчасова среща, организирана от министъра на спорта Ирен Лозано през април, те най-накрая обещаха да работят заедно, за да гарантират завършването на сезона.

„От това как действаме в тази пандемия и какви мерки предприемаме, ще се определя как ще изглежда светът през следващите няколко години и те осъзнаха това, лалтп и нуждата да си сътрудничат“, каза Лозано.

Като част от поетия ангажимент, министерството ще увеличи финансирането за Ла Лига и федерацията. Отменена е забраната за мачовете в понеделник и петък, и така е проправен пътя към мачовете през всеки ден от седмицата.

Футболистите на Испания приветстваха завръщането на сезона, въпреки че признават, че няма да е същото без феновете.

„Това ще бъде много странна сензация. Футболът е свързан с феновете“, заяви Маркос Льоренте от Атлетико Мадрид.

Треньорът на Испания Луис Енрике отиде по-далеч: „Да играеш мачове без привърженици е по-тъжно, отколкото да танцуваш със сестра си“, каза той.

„Но ние трябва да разберем, че това е глобален бизнес и въпреки, че зрелището ще бъде много различно, това може да ни помогне да преодолеем този труден момент.“

Барселона поведе класирането с две точки над Реал, когато сезонът беше паузиран през март и в момента двамата съперници се намират в едно от най-силните конкуренции за титла в последните години.

Борбата за участие в Шампионската лига е много оспорвана, защото пет отбора се борят за трето и четвърто място.

Между първия и последния отбор в долната част на класирането (10 отбора) има 14 точки разлика, което означава, че борбата за избягване на изпадането ще бъде също толкова впечатляваща.