Статистиката покава, че домакините във Бундеслигата губят предимствата си

Данните от германските „игри с призрачна публика“ показват толкова огромна радикална промяна, че гостоприемните отбори сега вече имат предимство, тъй като процентът на домакинските победи е намален с повече от половината.

Данните, получени от Gracenote, показват, че преди Бундеслигата да се затвори, домакините са спечелили 43% от 223 изиграни мача, като 35% са спечелили гостите и има 22% равенства.

В 56 мачове без публика, победите у дома спаднаха до 21%, докато гостуващите отбори спечелиха 50%, а равенствата стигнаха до 29%.

Броят от само 12 домакински победи от общо 56 мача, включително мачовете на 11 март преди пълното спиране на кампанията, е изравнена само веднъж в историята на 58 сезона на лигата – през декември 2009 г.

Без фенове домакинските отбори имаха 12% повече свободни удари и 15% повече фаула, дадени срещу тях. Те също са вкарали далеч по-малко голове (1.23 на мач, спад от 1.74 преди спирането на лигата) пред празните стадиони.

Когато феновете ревяха окуражаващо, домакините успяха с 10% повече в опитите за гол и с 15% повече попадения.

Интересното е, че при наличие на фенове всички вратари спасиха малко повече от две трети изстрела, но това скочи до 75% за гостуващите и спадна до 59% за домакините пред празните трибуни.

Сюрреалистичната атмосфера засяга само домакините, но и начина, по който се играят мачовете.

Данните на Gracenote показват по-малко коректни изстрела към вратата, по-малко на брой изстрели, по-малко спасявания и по-малко дрибъл – но повече пасове.

„Исторически ниският процент на домакинските победи предполага, че предимството на домакините се намалява, ако няма присъстваща публика на живо“, заяви Саймън Глийв, ръководител на спортния анализ в Gracenote пред Ройтерс.

„Данните за представянето показват, че играчите подсъзнателно избират да подадат топката, а не да се опитват да играят с нея, кактообикновено биха направили при наличен на феновете скандиращи на крака.“

Едно нещо, не се променя в Германия, Байерн Мюнхен, винаги печели титлата. Този сезон след като се завърна, отбора спечели всичките си шест игри, включително три у дома.

В

В Англия Ливърпул е на върха с 82 точки и се готви да празнува за първата си титла от 30 години.

За останалите отбори от Бундеслигата и Висшата лига в Англия – усилията продължават.

По материали от eurosport.com.