Правилото за 5 смени на мач ще остане в сила за сезон 2020/2021

Футболът е готов да продължи с пет смесни в игра поне още един сезон, поради опасения относно физическата пригодност на играчите.

The Athletic съобщава, че бордът на Международната футболна асоциация (IFAB) ще удължи промяната от три на пет смени в мач за сезон 2020/2021.

Промяната беше направена, за да се помогне на клубовете да защитят своите играчи след прекъсване на тренировките по време на блокирането поради коронавирус и заради големия брой игри, които се играят за завършване на различните първенства.

Според съобщенията на IFAB, че загрижеността за здравето след кратка почивка между настоящия сезон и следващия ще наложи продължаване на осигуряването на допълнителни смени, въпреки противопоставянето на някои отбори, които смятат, че промяната е в полза на по-големите състави.

Статията също така предполага, че ще има допълнителни промени в правилото за офсайд след въвеждането на VAR и други технологични инструменти. Арсен Венгер, технически директор на FIFA, вярва, че законът може да бъде променен, така че решенията за офсайд да се прилагат само за частите от тялото на играча, които могат да бъдат използвани за отбелязване на гол.

Няма предположение, че IFAB са готови да въведат срокове за решенията на VAR след критиката, че решенията могат да забавят играта.